Een bijzondere vliegervaring in Zuid Amerika

In oktober 2017 hadden wij een vakantie geboekt in Suriname. In dit land is de voertaal Nederlands, want dit land dat nu bevolkt is door een mix van Indianen, Afrikanen, Chinezen, Javanen, Indiërs en nog een klein restant Nederlanders was tot 1975 een kolonie van Nederland.

Suriname is 4 keer zo groot als Nederland met maar zo’n 550.000 inwoners. Een heel groot gedeelte is dan ook jungle en water. Natuurlijk wil je als PPL-piloot dan ook wel eens een vluchtje maken over die jungle. Vooraf hadden we ons al verdiept in de mogelijkheden.

In Paramaribo de enige grote stad van Suriname (dus de hoofdstad), ligt midden in de stad een vliegveld met de veelzeggende naam “Zorg en Hoop”. Wij daar naartoe, de toegang was streng bewaakt, maar op onze vraag of er op dit vliegveld ook een vliegclub was werd direct positief geantwoord. We werden verwezen naar een gebouw iets verder dan de ingang waar “Aero Club Suriname” was gehuisvest.

Zodra je zegt dat je ook piloot bent gaan al gauw alle deuren voor je open. We werden heel hartelijk ontvangen door de man die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de vliegtuigen. Hij belde spontaan Julian Pengel de voorzitter op, die toevallig in de buurt was en even een pauze inlaste in zijn drukke werkzaamheden als neuroloog om ons te woord te staan.

Al gauw werden we in contact gebracht met Aniel Sewdien, PPL-piloot en mede bestuurslid van deze club. Aniel stelde direct een datum voor om samen met ons (ikzelf, mijn vriendin en haar zus) een vlucht te ondernemen met één van de clubvliegtuigen een Cessna 172.

Op een zonnige dag namen we samen de vluchtvoorbereidingen door voor een vlucht richting het binnenland. Eenmaal opgestegen hadden we direct een prachtig zicht van de stad en de Suriname rivier die vanaf de Atlantische Oceaan het binnenland in kronkelt.

Al gauw vlogen we richting het zuiden, richting het binnenland. Op onze weg lag zo’n 45 km zuidwaarts het Internationale vliegveld van Suriname. Hier waren we ook geland vanuit Amsterdam met een Boeing 747. Tot mijn verbazing stelde Aniel voor om een Low Pass te maken over dit grote vliegveld. De vliegregels zijn in Suriname toch wel wat anders dan hier in België of Nederland. We kregen gewoon toestemming en maakten een 3 km lange Low Pass over Zanderij het Schiphol van Suriname.

Vervolgens vlogen we over de jungle richting de Suriname rivier. Deze prachtige rivier slingert als een lange Anaconda door het landschap. Overal zie je kleine nederzettingen in het oerwoud.

Ogenschijnlijk puur natuur maar de mens heeft overal zijn footprints nagelaten. Toch is dit het domein van avonturiers zowel op het gebied van outdoor activiteiten als “goudzoekers” in alle vormen.

Uiteindelijk weer terug naar de monding van de Suriname rivier waar ook Fort Nieuw Amsterdam nog duidelijk herkenbaar is door zijn stervormige aanleg. Vroeger moest elk schip dat Suriname binnen wilde komen, daar aanleggen.

Tenslotte in een lange bocht langs de Atlantische Oceaan terug naar Paramaribo en veilig geland op Zorg en Hoop.

Nieuwe betekenis, geen zorgen en een hoop gezien 😉

Achteraf tijdens een heerlijk diner in een Javaans restaurant onze vlucht nog uitgebreid besproken met Aniel. Met de ambitie dat we beiden graag als contactpersoon willen fungeren tussen Vliegclub Ursel en Aero Club Suriname.

Piloten van onze club op vakantie in Suriname kunnen contact opnemen met Aero Club Suriname via: acs.fly4fun@gmail.com

Met dank aan Aniel Sewdien voor deze prachtige vlucht.

Levien de Putter

1 thought on “Een bijzondere vliegervaring in Zuid Amerika

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.