Mindervalide piloten en kandidaten-piloot welkom bij VCU

Het kan nu officieel: piloten en kandidaten-piloot met een handicap aan de onderste ledematen kunnen bij VCU terecht. Wettelijk staat niets hen meer in de weg, en VCU beschikt als enige in België over een aangepast vliegtuig! Mindervaliden hopen dat andere clubs en vliegscholen het voorbeeld van VCU volgen.

Image

Op zaterdag 26 september 2009 vond op EBUL, onder een zomerse zon, de gezamelijke inauguratie plaats van het Belgian Handflight Fund en het eerste door Vliegclub Ursel vzw met hand controls aangepast Piper vliegtuig om de recreatieve vliegsport ook in België toegankelijk te maken voor personen met een handicap aan de onderste ledematen. Dit unieke event vond plaats onder de Hoge Bescherming van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip die van in het begin Zijn belangstelling en sympathie heeft betoond voor deze projecten. Deze inauguratie werd bijgewoond door Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Sibilla en Prins Guillaume van Luxemburg en werd gecombineerd met een “European Disabled Pilots Fly In”.

Op 8 mei 2009 werd in de schoot van de Koning Boudewijnstichting het Belgian Handflight Fund opgericht. Dit fonds stelt zich tot doel om ook in België de fascinerende wereld van het recreatieve vliegen toegankelijk te maken voor personen met een handicap aan de onderste ledematen. Dit in navolging van landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk waar mindervaliden al een licentie privaat piloot kunnen halen sinds de jaren zeventig. De ervaringen aldaar hebben ons geleerd dat het behalen van een vlieglicentie de mindervaliden een hart onder de riem kan steken, en mede zorgt voor een hernieuwd en groter zelfvertrouwen. In de lucht is elke mindervalide piloot een piloot zoals alle andere en daardoor is het behalen van een vlieglicentie een enorme overwinning op de handicap. Ook de familie en vrienden van de mindervalide piloot worden “aangestoken” door de passie en het enthousiasme. Zij leren zich uiteindelijk te concentreren op de kwaliteiten en vaardigheden van de mindervalide piloot … en vergeten daarbij zelfs de beperkingen. Het Ursel Handflight project werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met de Franse vliegclub Paul-Louis Weiller, die meermaals haar aangepast vliegtuig ter beschikking stelde voor demo’s en testvluchten. Deze vliegclub in Les Mureaux (tegen Parijs) werd gesticht door de Paul-Louis Weiller, de grootvader van Prinses Sibilla en heeft zich sinds de jaren 70 specifiek toegelegd op de vliegsport voor mindervaliden. HKH Prinses Sibilla heeft veelvuldige contacten met de Aéroclub Paul-Louis Weiller en volgde zo ook op de voet het ontstaan van het Belgian Handflight Fund en de realisatie in Vliegclub Ursel. Vliegclub Ursel is de eerste vliegclub in de Belgische luchtvaartgeschiedenis die één van haar vliegtuigen heeft aangepast voor mindervalide piloten. Door middel van de unieke uitneembare “hand controls” kunnen mensen met een handicap aan de onderste ledematen de bediening van de pedalen en de remmen volledig overnemen met de beide handen.

Voortaan kunnen zowel normaalvaliden als mindervaliden samen vliegen in dezelfde club én met hetzelfde vliegtuig. Het Belgian Handflight Fund en het project binnen Vliegclub Ursel richten zich overigens niet enkel op rolstoelgebruikers maar evengoed op mensen met een minder ernstige handicap aan de onderste ledematen, zoals bijvoorbeeld personen die stappen met krukken, mensen met een dropvoet of personen met een gedeeltelijke verlamming, alsook mindervaliden met een enkele of dubbele beenamputatie die wel kunnen stappen met prothesen, maar toch niet de standaard pedalen in sportvliegtuigen kunnen bedienen.
Clubs en vliegscholen die VCU willen volgen in dergelijk project kunnen terecht op de website van het Belgian Handflight Fund: www.handflight.be.
Personen die geïnteresseerd zijn in een opleiding als mindervalide piloot, of firma’s of organisaties die het handflight project willen steunen, kunnen een kijkje komen nemen in Ursel en het aangepaste sportvliegtuig in detail komen bekijken. Uiteraard is ook een initiatievlucht met een bevoegde instructeur mogelijk. Contacteer dan wel eerst de club om er zeker van te zijn dat het vliegtuig en de instructeur beschikbaar zijn.

Image

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.