Special Aviation Award 2012

Vliegclub Ursel kwam woensdagavond 3 oktober terug in de picture tijdens een druk bijgewoonde bijeenkomst in Brussel ter gelegenheid van de uitreikingsceremonie van de Special Aviation Award 2012 waarbij Jo Vandewoestyne, als voorzitter van Vliegclub Ursel, en zonder dat de betrokkene het wist, het genoegen heeft gehad Kris van Nuffel te nomineren.

Er kwamen niet minder dan 36 kandidaturen binnen……

Lees het vervolg zelf :

altPerscommuniqué                                                                                                                                                                                                                          Brussel 3 oktober 2012

Ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag is de vzw « Het Huis der Vleugels » overgegaan tot de uitreiking van de SPECIAL AVIATION AWARD 2012 op deze woensdag 3 oktober.

Gedurende deze plechtigheid werden alle genomineerden en de laureaat door twee welbekende luchtvaartjournalisten Patrick Anspach en Tijs Mauroo voorgesteld.
De jury (samengesteld uit de Voorzitter van het Huis der Vleugels en één representatief lid uit elke sector) had de moeilijke en ondankbare taak een selectie te maken uit de 36 kandidaturen ondergebracht in vier verschillende luchtvaartsectoren.
Na deliberatie van de jury is de keuze van de grote winnaar van de

 

“SPECIAL AVIATION AWARD 2012”

gevallen op :


Kris Van Nuffel, van Vliegclub Ursel

 

En de winnaars per sector zijn respectievelijk:
· Militaire Luchtvaart: 15e Transport Wing van Melsbroek
· Niet-commerciële burgerluchtvaart: Kris Van Nuffel
· Commerciële Luchtvaart: Filip Vanbiervliet
· Steun aan luchtvaartgebonden activiteiten: Poly Stevens

De Voorzitter van het Huis der Vleugels, Camille Goossens, heeft zo de plechtigheid besloten: “ Ik feliciteer al de kandidaten en dank al de verenigingen, maatschappijen en eenheidscommandanten, voor hun zeer gewaardeerde medewerking, want allen verdienen op een of andere manier onze gelukwensen voor hun betrokkenheid en inzet voor de luchtvaart in al zijn vormen.”


Ter herinnering: het ”Huis der Vleugels”, ontmoetingsplaats van al de vrienden en sympathisanten van de luchtvaart, werd in 1937 opgericht en huist in het centrum van Brussel (Montoyerstraat 1/32, 1000 Brussel).

De vereniging viert aldus haar 75ste verjaardag in 2012 met de organisatie, bij wijze van uitzondering, van de “ Special Aviation Award 2012 ” ter waarde van €10.000.

De Voorzitter verduidelijkt: “De resultaten overtroffen onze verwachtingen: belangrijke sponsors boden zich aan en er werden niet minder dan 36 kandidaturen ontvangen van zeer uiteenlopende aard: ze gaan van verdienstelijke individuele kandidaten tot belangrijke grote commerciële maatschappijen en Luchtmachteenheden.

Maar één constante in al deze kandidaturen valt op: het gaat meestal over vrijwilligers, over verdienstelijke personen of groepen van personen, die door hun vereniging, hun organisatie of hun eenheid geselecteerd werden wegens hun gewaardeerde prestaties. Allemaal verdienen ze respect en waardering.”

Hier volgt een korte beschrijving van de laureaten (nvdr www.ebul: beperkt tot Kris).

Kris Van Nuffel.

Voorgesteld door: Vliegclub Ursel vzw.

Kris Van Nuffel behaalde zijn Licentie Privaat Piloot (PPL) bij vliegclub Ursel.

In 2001 had hij een ernstig auto-ongeval en na een lange revalidatie verliet hij het revalidatiecentrum als rolstoelgebruiker wegens een verlamming van de onderste ledematen.

Na 4 jaar waarin hij op zoek ging naar een geschikt vliegtuig en daar een handbesturing voor ontwierp en liet homologeren, ontving hij in juli 2005 als eerste rolstoelpiloot zijn ULM licentie.

Hij vloog meer dan 300 vlieguren met zijn omgebouwde FK9 Paraplegic.

In 2008 vernam hij dat in Frankrijk een mindervalide piloot weldra zou beschikken over een Piper met een door France Aviation en door EASA gecertificeerd hand control systeem.

Het project handflight met vliegclub Ursel werd een Belgische primeur en een Piper Archer van vliegclub Ursel werd in 2009 uitgerust met uitneembare, door EASA gecertificeerde, hand controls.

Ondertussen vliegen een zestal mindervalide piloten met deze Piper in Ursel en geniet de vzw Belgian Handflight fund erkenning en ondersteuning van het Koning Boudewijn Fonds.

In 2010 startte hij een tweede project op met Dr Guy Gildemyn (Tournai Air Club) en na amper één jaar werd het project TAC P4 (Planeur Pour Pilotes Paraplégiques) gerealiseerd. Een zweefvliegtuig Schleicher ASK21 werd aangepast met handcontrols.

Voor Kris Van Huffel is « Handflight » een levenswerk, zeg maar een “lifetime commitment”. Zijn droom en verdienste waren het de vliegsport toegankelijk gemaakt te hebben voor mindervaliden.

alt

alt

www.handflight.be

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.